Hafta Hafta Gebelik Takibi İstanbul
Gebelik sırasında anne rahminde bulunan bebek, her an hızlı bir gelişim ve değişim süreci içerisindedir. Bu süreçte bebeğin dokuları, organları ve sistemleri oluşur. Her hafta anne karnının dışındaki dünyaya biraz daha hazır hale gelir. Bu süreç yalnızca bebek için önemli ve hassas değildir, anne adayı da bu süreçte pek çok değişimden geçer. Gebelik süresince vücudundaki tüm kaynakların önemli bir kısmını bebekle paylaşan anne, buna bağlı olarak bazı sağlık sorunları yaşayabilir. Hafta hafta gebelik takibi İstanbul için bize ulaşın.
Gebelik öncesinde anne adayının sahip olduğu kronik rahatsızlıklar da gebeliğin gidişatını etkileyebilir. Yani hamilelik sırasında meydana gelebilecek; annenin sağlığını ve bebeğin gelişimini etkileyebilecek pek çok durum vardır. Bahsi geçen durumların erkenden belirlenebilmesi ve gerekli tedavilerin gerçekleştirilebilmesi için yapılan uygulama Hafta Hafta Gebelik Takibi olarak isimlendirilmektedir. Bu yazının devamında ‘’Hafta hafta gebelik kontrolleri hangileridir?’’, ‘’Hafta hafta gebelik belirtileri nelerdir?’’, ‘’Hafta hafta gebelik takvimi nasıl hesaplanır?’’ ve ‘’Hafta hafta gebelik kilosu kaç olmalıdır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. İstanbul hafta hafta gebelik takibi hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; kapsamlı bir görüşme için Prof. Dr. Hüseyin Cengiz gibi uzman bir kadın hastalıkları doktorundan randevu alabilirsiniz.
Hafta Hafta Gebelik Takibi Nedir?
Hafta hafta gebelik takibi, gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi ve doğuma hazırlığın uygun bir şekilde yapılabilmesi için gerçekleştirilen işlemdir. Doktor bu takip uygulaması kapsamında bir gebelik takvimi belirler. Böylece gebelik için önemli olan haftalar belirlenir. Bu haftalarda anne ve bebeğin sağlığını ilgilendiren kontroller yapılır. Hafta hafta gebelik takibi kapsamında, dört boyutlu ultrasondan fetal DNA testine kadar pek çok uygulama yapılabilir.
Hafta Hafta Gebelik Takibi Neden Yapılır?
Hafta hafta gebelik takibi, gebeliğin gidişatını veya anne adayının sağlığını etkileyebilecek risklerin erkenden belirlenmesi için yapılır. Hafta hafta gebelik takibi sırasında yapılan testler ve kontroller sayesinde; bebeğin ve anne adayının sağlığı günümüz tıbbının sunduğu imkânlar dahilinde güvence altına alınır. Bu uygulama sayesinde gebelik şekeri gibi rahatsızlıklar erkenden belirlenebilir ve gerekli önlemler alınabilir.
Hafta Hafta Gebelik Takibi Neden Önemlidir?
Hafta hafta gebelik takibinin önemli olmasının sebebi, doktorun; bu uygulama sayesinde pek çok sağlık sorunundan erkenden haberdar olabilmesidir. Böylece doktor, anne adayını ve çifti gerektiği gibi yönlendirebilir. Gerektiği zaman özel tedaviler yardımı ile olası sorunlara erkenden müdahale edilebilir. Aynı zamanda gebelik takibi sayesinde, kromozom anormallikleri de gebeliğin erken haftalarında tespit edilebilmektedir. Böylece düşük riskleri belirlenebilir, gerektiğinde anne adayının sağlığı için kürtaj işlemine başvurulabilir.
Gebelikte Önemli Haftalar Hangileridir?
Gebelikte önemli olan haftalar şunlardır:
11 ila 14. haftalar: Bu haftalarda gebeliğin dikkatle değerlendirilmesi gerekir. Bebeğin gelişimi incelenebilir ve 2’li tarama testleri gibi uygulamalarla kromozomal bozukluklar erkenden tespit edilebilir.
16 ila 18. haftalar: Bu haftalarda ikili tarama testlerinden elde edilen sonuçlar, dört boyutlu ultrason ve benzer uygulamalar yardımıyla yeniden değerlendirilebilir. Böylece down sendromu gibi hastalıklar büyük bir kesinlikle teşhis edilebilir.
18 ila 20. haftalar: Gebeliğin bu haftalarında üçlü tarama testleri ve benzer gelişmiş uygulamalara başvurulabilir.
19 ila 21. haftalar: Bu haftalarda yeniden detaylı ultrason uygulamalarına başvurulabilir ve bebeğin gelişimi gözlemlenebilir.
22 ila 28. haftalar: Bu haftalarda bebeğin kalp atışları analiz edilebilir. Aynı şekilde anne adayında gebelik şekeri gibi hastalıklar olup olmadığı tespit edilebilir. Bu amaç doğrultusunda şeker yükleme testi yapılır. Test pozitifse gerekli tedavi uygulamalarına başvurulur.
28 ila 35. haftalar: Gebeliğin bu haftalarında plasenta, bebeğin gelişimi, amniyon sıvısı ve annenin sağlık durumu detaylı olarak analiz edilir. Doğum süreci yaklaştığı için önemli haftalardır.
35 ila 37. haftalar: Bu haftalarda NST olarak bilinen test sayesinde bebeğin kalp atışları dikkatle analiz edilir. Bahsi geçen test doğuma kadar her hafta gerçekleştirilebilir.
37. hafta ve 38. hafta: Bu haftalarda doğumun hangi yöntemle yapılacağına karar verilir. Anne adayının sağlık durumu değerlendirilir. Eğer doğum, doğal doğumla gerçekleşecekse doğal doğuma hazırlık uygulamaları yapılabilir.
Hafta Hafta Gebelik Takibinde Yapılan Testler Ve Uygulamalar Hangileridir?
Hafta hafta gebelik takibi kapsamında şu gibi uygulamalara başvurulabilir:
- 2’li tarama testleri.
- 3’lü tarama testleri.
- Anne kanından fetal DNA testi.
- Dört boyutlu ultrason veya detaylı ultrason.
- Şeker yükleme testi.
- Çeşitli kan ve idrar testleri.
- Kontrol muayeneleri.
- Doğuma hazırlık uygulamaları ve egzersizler.
Hafta hafta gebelik takibi sırasında yapılabilen testler ve uygulamalar bunlardır.
Hafta Hafta Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?
Hafta hafta gebelik takibi, doktor tarafından özel olarak hazırlanan gebelik takvimi kapsamında yapılmaktadır. Bu takvim kapsamında yukarıda bahsetmiş olduğumuz testler ve uygulamalar gerçekleştirilebilir. Gebeliğin başından doğuma kadar süren bu uygulama sayesinde gebeliğin gidişatı düzenli olarak takip edilmiş olur.
İstanbul Hafta Hafta Gebelik Takibi Fiyatları 2023
İstanbul hafta hafta gebelik takibi fiyatları, uygulamanın yapıldığı yere göre değişiklik gösterebilir. İstanbul hafta hafta gebelik takibi fiyatları hakkında bilgi almak için bizi arayabilir; kapsamlı bir görüşme için Prof. Dr. Hüseyin Cengiz gibi uzman bir kadın hastalıkları doktorundan randevu alabilirsiniz.