Riskli Gebelik Takibi İstanbul

    Gebelik süreci hem anne adayı hem de bebek için bazı riskler barındırabilmektedir. Gebeliğin başlarında, annenin rahmine yerleşen döllenmiş yumurta; salgıladığı hormonlar yardımı ile rahmi kendisi için daha uygun bir ortama çevirir. Annenin kan dolaşımı ile bağlantı kurarak, kandaki besinleri ve destekleyici maddeleri kendi yararı için kullanmaya başlar. Bu karmaşık ve zorlu süreç, tahmin edilebileceği gibi hem anne adayı hem de bebek için bazı sorunlar oluşturabilmektedir. Riskli gebelik takibi İstanbul için bize ulaşın.

    Özellikle de anne adayı bazı kronik rahatsızlıklara sahipse veya daha önceden düşük ve dış gebelik gibi sorunlarla karşılaşmışsa gebelik, riskli gebelik olarak tanımlanabilmektedir. Riskli gebeliklerde, gebeliğin gidişatı, anne ve bebeğin sağlığı için riskli gebelik takibi gibi tıbbi uygulamalara başvurulur. Bu yazının devamında ‘’Riskli gebelik takibi neden yapılır?’’, ‘’Riskli gebelik takibi gerektiren durumlar nelerdir?’’, ‘’Riskli gebelik takibinde neler yapılır?’’ ve ‘’Gebelik için riskli haftalar hangileridir?’’ gibi sorulara yanıt bulabilirisiniz. İstanbul riskli gebelik takibi uygulaması hakkındaki sorularınız için bize ulaşabilir; kapsamlı bir görüşme için Prof. Dr. Hüseyin Cengiz gibi uzman bir jinekologdan randevu alabilirsiniz.

    Riskli Gebelik Nedir?

    Eğer gebelikle ilgili süreçler; annenin, bebeğin veya her ikisinin birden hayatını tehlikeye atıyorsa bu gebelikler riskli gebelik olarak tanımlanır. Gebeliğin riskli sayılmasına sebep olan faktörler; anne adayı, bebek veya plasenta kaynaklı olabilmektedir. Riskin kaynağı ne olursa olsun anne adayı, bahsi geçen durumlarda riskli gebelik takibi gibi uygulamalara başvurmalıdır.

    Riskli Gebelik Takibi Nedir?

    Riskli gebelik takibi, gebeliğin gidişatıyla birlikte annenin ve bebeğin sağlığını güvence altına almak için yapılan tıbbi uygulamalar bütünüdür. Riskli gebelik takibinde doktor, gebelik için önemli kabul edilen haftaları belirler. Daha sonra ise bu haftaları merkez alarak belli aralıklarla gerçekleşecek olan kontrol muayenesi takvimi hazırlar. Bu muayeneler kapsamında genetik tarama testleri, kan testleri, şeker yükleme testi ve dört boyutlu ultrason çekimi gibi işlemler yapılabilir.

    Riskli Gebelik Takibi Neden Yapılır?

    Riskli gebelik takibinin temelde üç önemli amacı vardır. Bunlardan ilki anne adayının gebelik boyunca sağlıklı kalabilmesidir. İkincisi, gebeliğin sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi, bu süreçte bebeğin olması gerektiği gibi gelişebilmesidir. Üçüncüsü ise doğumun hem bebek hem de anne için sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesidir. Bu uygulama sayesinde olası bir risk durumunda erkenden tıbbi müdahalede bulunmak mümkün olur.

    Gebeliğin Riskli Olduğu Durumlar Nelerdir?

    Gebeliğin riskli gebelik olarak tanımlanmasına sebep olabilecek durumlar şunlardır:

    • Gebeliğin 35 yaşından sonra gerçekleşmesi.
    • Daha önce düşük yapılmış olması.
    • Bebekte kromozom anormalliği bulunması.
    • Gebelik şekeri.
    • Daha önce dış gebelik yaşamış olmak.
    • Plasenta ile ilgili problemler.
    • Rahim kanalının yapısıyla ilgili problemler.
    • Daha önce bir kadın hastalığı ile ilgili ameliyat olmuş olmak.
    • Endometriozis, yumurtalık kisti ve benzeri hastalıklara sahip olmak.
    • Yüksek tansiyon , diyabet ve benzeri kronik hastalıklara sahip olmak.
    • Amnion suyunun fazla ya da az olması

    Riskli gebelik nedenleri arasında bunlar yer alabilir.

    Riskli Gebelik Belirtileri Nelerdir?

    Riskli gebeliklerde, anne adayının deneyimleyebileceği belirtiler şunlardır:

    • Karın ve kasıklar civarında ağrı hissi.
    • Normal olmayan vajinal akıntılar.
    • Vajinal kanama.
    • Karında kramp.
    • İdrarda kan görülmesi.
    • Sık sık gözlenen baş ağrıları.

    Bu belirtilerden bazıları, gebeliğin normal gidişatında da ortaya çıkabilir. Kesin teşhisin sağlanması, risk faktörlerinin belirlenmesi ve gerekli tedavilerin mümkün olması için bir kadın doğum uzmanıyla görüşülmelidir.

    İstanbul Riskli Gebelik Takibi Yapan Doktorlar

    Riskli gebelik takibi yapan doktorlar, gebelik süreci, riskli gebelikler ve doğum gibi konularda uzmanlaşmışlardır. Aldıkları eğitim doğrultusunda, olası risk faktörlerini belirleyebilir, önleyici uygulamalara başvurabilir ve gerektiğinde kişiye özel tedaviler gerçekleştirebilirler.

    Riskli Gebelik Takibi Ne Kadar Sürer?

    Riskli gebelik takibi, gebeliğin başlarından doğuma kadar devam etmelidir. Anne adayı bu süreçte kontrol muayenelerini aksatmamalı, doktor tarafından tavsiye edilen konulara dikkat etmelidir. Böylece modern tıp biliminin sunduğu imkânlar çerçevesinde; gebeliğin gidişatı, anne ve bebeğin sağlığı güvence altına alınabilir. Riskli gebelik takibi, doğumun başarılı ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için de önemlidir.

    Riskli Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?

    Riskli gebelik takibi, sıklığı doktor tarafından kişiye özel olarak belirlenen kontrol muayeneleriyle gerçekleşir. Bu kontrol muayeneleri sırasında, gebeliğin ilerleme durumuna göre özel testlere ve tetkiklere başvurulabilir. Bahsi geçen testler ve tetkikler arasında; ikili ve üçlü tarama testleri, anne kanından fetal DNA testi, dört boyutlu ultrason çekimleri, gebelik şekeri testi (şeker yükleme testi) ve benzeri uygulamalar bulunabilir. Bu testlerin sonucuna göre doktor; hastaya özel egzersiz programı hazırlama, danışmanlık hizmetleri, tedaviler ve daha pek çok özel uygulama gerçekleştirebilir. Bahsi geçen uygulamaları gerçekleştirirken farklı alanlarda çalışan uzmanlardan da yardım alabilir.

    İstanbul Riskli Gebelik Takibi Fiyatları 2023

    Riskli gebelik takibi fiyatları, uygulamanın kapsamına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. İstanbul riskli gebelik takibi ücreti hakkında bilgi almak için bize ulaşabilir; kapsamlı bir görüşme için Prof. Dr. Hüseyin Cengiz gibi uzman bir jinekologdan randevu alabilirsiniz.


    Doktora Sorun!
    Call Now Button